Co způsobuje pálení močové trubice a jak s tím skoncovat?

pálení močové trubice

Odskočili jste si v nedávné době na malou a všimli jste si pálení, bolesti a dalších nepříjemných projevů při močení? I když se nabízí, že za tímto jevem může být běžná infekce močových cest, nemusí to být vždy pravidlem. Co dalšího může pálení močové trubice znamenat? Na to se podíváme v článku!

Vzhledem k tomu, kde se močová trubice nachází, je nasnadě, že ji mohou postihnout nejrůznější potíže. Ty mohou, ale také nemusí, souviset s infekčním onemocněním. Za některými totiž může být například i životospráva, nebo chronický zdravotní problém, o kterém jsme jen dosud neměli tušení.

Močit ale musíme, takže je naprosto pochopitelné, že si muka, která nám bolest, pálení a svědění způsobují, chceme odpustit.

Pálení močové trubice – projevy a příznaky

Pálení močové trubice určitě dobře poznáte. Jeho intenzitu navíc často zhoršuje fakt, že moč při průchodu poškozeným místem pálí jako čert. Což může způsobovat úmyslné zadržování moči, které není ani trochu zdravé.

Dále se ale mohou příznaky rozcházet v závislosti na tom, co tento problém způsobilo. Někdy se může objevit tlak v podbřišku a častější nutkání na močení. Jindy se může přidat i nevolnost a tmavá barva moči. Případně můžete zaznamenat například i únavu, zvýšenou teplotu nebo bolest v zádech.

Jaké jsou možné příčiny?

příčiny pálení močové trubice

Zánět močových cest

Mezi možné viníky patří zánět močových cest. I když jsou na tento problém náchylnější především ženy, které celoživotně bojují s kratší močovou trubicí, kterou se snáze dostane dovnitř něco, co tam nepatří, v pokročilém věku se tento problém zcela nevyhýbá ani pánům se zvětšenou prostatou.

Mezi typické projevy infekce močového ústrojí patří kromě pálení a bolesti při močení i evakuace malého množství moči, pocit nekompletně vyprázdněného močového měchýře, tmavá, kalná a zapáchající moč a bolest v podbřišku. Infekce se musí začít léčit co nejdřív, protože jinak se může dostat do močového měchýře a ledvin, kde může napáchat nedozírné škody.

Zánět prostaty

Pálení při močení může u mužů způsobovat i zánět prostaty, protože jejím středem prochází močová trubice. Mezi další znaky tohoto problému může kromě zakalené moči patřit i stopa krve, problém s močením, bolest hráze nebo bolest během ejakulace. Zánět prostaty může být chronický, ale i akutní.

Podrážděná močová trubice

Používáte parfemované vložky a toaletní papír? Nově používáte jiný prací prostředek nebo aviváž? Případně jste nedávno vyzkoušeli nový prostředek pro intimní hygienu? To vše může vést k podráždění a alergické reakci v intimní oblasti. Zkuste proto tyto novinky zase vyřadit a sledovat, zda potíže zmizí. V takovém případě může probíhat pálení močové trubice bez zánětu.

Pohlavně přenosná choroba

Pálení močové trubice po styku sice nemusí znamenat to nejhorší – tedy to, že trpíte pohlavně přenosnou chorobou. Ani toto riziko se však nedá zcela vyloučit. Zvlášť, pokud často střídáte partnery a nepoužíváte adekvátní ochranu, kterou je v tomto případě kondom. Z toho důvodu dbejte na zásady bezpečného milování a průběžně choďte na testy, jejichž výsledky vás ujistí o tom, že je s vámi po této stránce vše v pořádku.

Močové kameny

Močové kameny o sobě nemusí dávat dlouhou dobu nijak vědět. To se však změní ve chvíli, kdy se rozhodnou putovat z organismu pryč. A to se pak jeden nestačí divit, jakou bolest dovedou tato cizí a velmi tvrdá tělesa nepravidelného tvaru způsobit, protože mohou způsobovat podráždění a drobné ranky během cesty z těla.

jak se zbavit močové trubice

Jak se zbavit pálení močové trubice?

Zdraví močových cest lze podpořit tím, že posílíte svůj imunitní systém, vzdáte se nevhodných přípravků intimní hygieny a začnete nosit prodyšné spodní prádlo. Stranou samozřejmě nezůstává ani správně nastavený pitný režim, který by měl být tvořen převážně čistou vodou a čajem.

Dále také vyzkoušejte přírodní doplněk stravy na podporu normálního stavu močových cest s obsahem zlatobýlu, přesličky rolní, D-manózy, medvědice lékařské a klikvy velkoplodé.

Přejít nahoru